Pietre Pretioase

Texas Trip 2010: Abandoned ranch
Rubin
Culoare: diferite nuante de rosu.
Transparenta: de la transparent la opac.
Duritate: 10 pe scara Mohs, firabil
Luminiscenta: albastru, verzui, galben
Prelucrare: fatetat 


ISTORIC: Aceasta piatra de un rosu intens a fost extrem de pretuita, inca din Antichitate. Rubinul era considerat piatra vietii, care fortifica inima si reda vigoarea. In Antichitate si in special in Evul Mediu i s-au atribuit puteri magice. Se spunea ca rubinul ii apara pe credinciosi de diavol si de ciuma.
ASTROLOGIE: Apara nativii din Scorpion, Leu, Rac .
EFECTE TAMADUITOARE: .Afectiuni cardio-vasculare, utilizat in tratamentul lentorii mentale si problemelor oftalmologice. Descarcati piatra in apa rece, apoi o reincarcati pentru scurt timp la soare.
PRELUCRARE: Fatetat, caboson, gravat.
MINERALE ASEMANATOARE: Spinel, turmalina roz (rubelit), pirop .
IMITATII: Corindon sintetic, spinel, turmalina, sticla, granat .
IDENTIFICARE: Duritate,aspect, luminescenta, densitate.
PRECAUTII: Feriti rubinul de temperaturi inalte, care ii pot provoca schimbarea culorii. Nu ridica probleme la curatare daca piatra nu prezinta incluziuni.
ROCI GAZDA : Roci metamorfice, pegmatite si aluviuni.

Culorile sale variaza de la rosu intens la rosu-roz. Rubine foarte mari au fost vandute in cadrul unor licitatii cu un pret pe carat mult mai mare decat cele mai bune si pure diamante. Acest lucru a fost posibil ca urmare a raritatii extrem de mari a rubinelor brute de calitate foarte buna.
Cele mai apreciate şi mai frumoase sunt celeroşu-intens, denumite „sânge de porumbel”. Rubinele de un roşu-intens, clare, care depăşesc 5 carate sunt foarte rare, de aceea preţul unui rubin de acest gen este mult mai mare decât al unui diamant de aceeaşi mărime. Există şi rubine cu o uşoară tentă maronie, care provin din Thailanda. Rubinele trebuie ferite de temperaturi înalte care pot duce la schimbarea culorii.